divendres, 18 de juliol del 2008

EL "MARE NOSTRUM": UN PETIT OCEÀ AL COSTAT DE CASA

La Mediterrània presenta, a escala humana, tots els processos dinàmics propis dels oceans, tot i que, evidentment, amb una salinitat superior deguda al seu petit tamany. Tot i això, l’aigua que surt cap a l’Atlàntic a través de l’Estret de Gibraltar l’empobreix en nutrients. Aquest fet dona lloc a una producció primària reduïda (pocs éssers vius). Per altra banda però, la seva diversitat (quantitat d’espècies diferents), és elevada (per exemple, només de peixos existeixen unes 640 espècies diferents). Hi han espècies boreals i atlàntiques, d’altres de meridionals (senegalianes, indopacífiques, circumtropicals) i , evidentment, també n’hi ha d’endèmiques (estrictament mediterrànies).

Tots aquests fets, fan de la Mediterrània un petit tresor de la Natura que cal conservar. L’ésser humà però, contínuament interfereix en el seu funcionament correcte com a ecosistema. Com ho fa ?. De diverses maneres.

Per començar, introduint espècies noves que trenquen l’equilibri ecològic ( espècies que entren enganxades als vaixells, quan es renten les grans peixeres del aquaris...). Un exemple molt important (i greu), és la introducció d’una herba marina tropical (Caulerpa taxifolia), que, a més a més d’estar substituint a una herba mediterrània (Poseidonia oceànica), degut a la seva gran facilitat per reproduir-se i la manca de depredadors, no pot ser menjada pels herbívors, ja que és tòxica. Aquests s’estan quedant sense aliment i, per tant, disminueixen en nombre, així com també els carnívors que s’alimenten d’ells. Tot això ho fa una simple alga.

Altres activitats humanes que agreugen més aquests fets són: contaminació, freqüentació, pesca submarina, pesca de ròssec, dragatges, extraccions, etc.

Aixó doncs, estem afavorint l’entrada a les nostres aigües d’espècies oportunistes, alhora que fem fora a espècies emblemàtiques de la nostra mar, com ara dofins, vells marins, tortugues, nacres, corall vermell, neros, posidònies, etc.

Bé, si perdem allò que identifica la nostra mar, la Mediterrània, no perdem també una mica de la nostra pròpia identitat ?. I qui vol perdre la seva identitat ?


Més informacio a:
Biodiversitat marina mediterrània, de Josep Maria Gili
Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí
La degradació ambiental de la mediterrània de Joandomènec Ros
Els herbassars submarins de la mediterrània de Javier Romero
La contaminació del mar (Portal Salvem la Terra)
Els cetacis a la mediterrània

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now. Keep it up!
And according to this article, I totally agree with your opinion, but only this time! :)

Anònim ha dit...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now. Keep it up!
And according to this article, I totally agree with your opinion, but only this time! :)