dimecres, 18 de juliol del 2007

EDUBLOGS

Els blocs i la seva aplicació a l'aula

ELS BLOCS EDUCATIUS O EDUBLOCS

La facilitat de creació i gestió dels blocs i la seva gratuïtat i versatilitat han afavorit que, des del principi, els blocs hagin esdevingut un excel·lent recurs pedagògic, ja que suposen un sistema fàcil i sense cost per a la publicació periòdica a Internet. Una part significativa del professorat ja s'ha vist atreta pel format i ha aprofitat la publicació de blocs per al desenvolupament de la tasca didàctica i la comunicació d'idees. La llista dels "edublocs" creix cada dia i és tan diversa i particular com els seus autors.Els blocs, com a eina didàctica, s'ajusten a les necessitats dels usuaris i això vol dir que les modalitats de blocs didàctiques són moltes i els seus usos, molt variats. Potser podem distingir dues utilitzacions bàsiques en funció dels seus destinataris:
El bloc com un espai de reflexió sobre la pràctica docent del professorat.
El bloc entès com un banc de recursos i activitats adreçat als alumnes; un complement de l'aula presencial.
No obstant això, les variants són moltes. Aquí teniu enllaços on podeu trobar exemples de les diverses utilitzacions de l'eina, així com dels diferents formats de presentació dels continguts.
Text d' Ana Romeo i Lourdes Domenech.

Usos del weblog (mapa conceptual)

Els blocs educatius (sel·lecció d'enllaços)

Uso educativo de los blogs (presentació de Tíscar Lara)

Los blogs educativos (presentació de Domingo Méndez)

Els blocs i la seva aplicació a l'aula (presentació de Lourdes Domenech)

Catàleg de blocs educatius (Zona-Tic)

També podeu consultar Pom de blocs i Planeta educativo, dos superblocs que incorporen automàticament articles de blocs i llocs web de temàtica educativa.

A Espiral podeu trobar la relació de blocs participants al I Premio Edublogs 2007

A Aulablog, hi ha la secció la blogoteca, un directori de blogs amb una breu descripció i amb una escala de valoració.

Per saber-ne més: Els blocs: una fòrmula a l'abast de tothom per exercir el poder digital

(informació treta dels blogs de Toni Hortal i Bea Marín)

3 comentaris:

f.xavier.suñé ha dit...

Moltes gràcies per referenciar el blog zonatic-n.
xavier

Ana Romeo ha dit...

Hola Marga, soy Ana Romeo, autora, junto con Lourdes Domenech, tanto del texto sobre los blogs que incluyes en esta entrada, como de la clasificación de blogs educativos que aparece en otra. Ambos textos están a disposición de todos en nuestra web, Materiales de lengua, pero siempre que quien lo use, referencie su procedencia. Es lo que se llama citar, y es lo justo, ¿no te parece?

Marga ha dit...

Ana Romeo.
Hola Ana. Sóc Marga. Tens tota la raó del món. El problema és que sóc totalment novata en això dels blogs.Vaig enganxar una mica a correcuita tota la informació que ens va facilitat el Toni Hortal en el curset al que vaig assistit i per manca de temps no he pugut fer coses com aquesta que em demanes a totes les entrades. Ho faré el més aviat que pugui. Moltes gràcies.