APLICACIONS INSTRUCTIVES
MUDS de matemàtiques
ESO: Activitats diverses i amenes sobre matemàtiques en general
http://www.edu365.com/eso/muds/matematiques/index.htm
Triangles i distàncies
http://www.edu365.com/eso/muds/matematiques/triangles/index.htm
El joc de les portes
http://www.edu365.com/aulanet/intermates/9/index.htm
JClic
http://clic.xtec.net/ca/jclic/index.htm
A l'edu365, per a cada etapa i àrea, podeu trobar una selecció de materials elaborats en JClic.
Pàgina inicial de secundària: http://www.edu365.com/eso/muds/matematiques/index.htm
Des de qualsevol d'aquestes pàgines i prement el botó corresponent, podeu accedir a un recull d'activitats.
Exemples
ESO
GeoClic
http://clic.xtec.net/db/act_ca.jsp?id=1308
Unitats didàctiques
A la XTEC hi ha un apartat anomenat Internet a l'aula (http://www.xtec.es/aulanet/index.htm) on trobareu un recull d'unitats didàctiques. Si accediu a l'apartat de matemàtiques (http://www.xtec.es/aulanet/ud/mates/index.htm), trobareu les unitats didàctiques de l'àrea. Estan classificades per nivell i per temàtica.
Vegeu-ne uns exemples:
http://www.xtec.es/aulanet/ud/ciencies/cargol/index.htm
http://www.xtec.es/aulanet/ud/mates/funcionselemen/index.htm
http://www.xtec.es/aulanet/ud/mates/geometria/index.htm
http://www.xtec.es/aulanet/ud/mates/plineal/index.html
Quaderns virtuals
Més informació: http://clic.xtec.net/qv
Exemples
A l'adreça http://clic.xtec.net/quaderns/interneti/index.htmltrobareu diversos exemples.
A la pàgina d'ESO de matemàtiques de l'Edu365 (http://www.edu365.com/eso/muds/matematiques/index.htm) hi ha un botó que us porta a la resolució d'uns enigmes que es van actualitzant cada dues setmanes. Aquests enigmes estan fets, també, amb quaderns virtuals.
Webcliphttp://www.tvcatalunya.com/webclip/
Directori de recursos educatius i de lleure. Hi podeu trobar activitats diverses i de diferents nivells.
http://www.fi.uu.nl/toepassingen/00136/student.html
http://www.xtec.es/iesterresdeponent/comunitat/mbergada/index.html
Laboratori interdisciplinar de batxillerat
Des de la pàgina de batxillerat de l'edu365 es pot accedir al Laboratori interdisciplinar de batxillerat (http://www.edu365.com/aulanet/comsoc/).
Si accediu a l'apartat de Matemàtiques http://www.edu365.com/aulanet/comsoc/exemples_matematics.htm
o d'Estadística http://www.edu365.com/aulanet/comsoc/exemples_estadistics.htmtrobareu materials molt diversos amb llengües diferents.
CONSULTA I RECERCA D'INFORMACIÓ
A l'Edu365 està disponible un servei de consultoria. L'alumnat pot fer preguntes i, en un termini màxim de 48 hores, rebrà les respostes corresponents. S'hi pot accedir des de les pàgines de primària (http://www.edu365.com/primaria/index.htm), ESO (http://www.edu365.com/eso/index.htm) i batxillerat (http://www.edu365.com/batxillerat/index.htm).
Enciclopèdies
A l'escriptori de l'edu365 podeu trobar l'accés a l'Enciclopèdia Catalana, a Enciclonet i la Britànica (cal ser usuari/ària de la XTEC).http://www.edu365.com/escriptori/index.htm
A les tres enciclopèdies hi podeu trobar referències i activitats de matemàtiques. S'ha de destacar les activitats manipulatives de la Britànica (http://britannica.edu365.com/) per a diferents nivells.
Videoteca digital
Una selecció de la col·lecció de vídeos didàctics del Departament d'Educació i d'altres materials audiovisuals d'interès educatiu ha estat digitalitzada per poder ser distribuïda via Internet. Aquest conjunt de materials és la videoteca digital.http://www.xtec.es/videoteca/
Cercadors
Cercadors generals
http://www.google.com/intl/ca/
http://ct.yahoo.com/Cercadors específics
El cercador Buscopio permet cercar els cercadors específics de matemàtiques. http://www.buscopio.net/esp/index.php?cat=370
Webs de consulta externa
A l'apartat de recursos en xarxa de la secció de Batxillerat de l'edu365 (http://www.edu365.com/batxillerat/recursos_xarxa/matematiques.htm), juntament amb les unitats didàctiques ja referenciades anteriorment, podeu trobar una relació de pàgines de consulta i de recull d'activitats.
PROJECTES I ACTIVITATS COOPERATIVES
Concurs de webs de ciències
És un concurs de creació de pàgines web elaborades per alumnes i convocat anualment des de 1996. L'adreça web d'aquest concurs és: http://www.xtec.es/escola/web_cien
Una web de matemàtiques ha resultat premiada en cinc ocasions.
A la 10a edició (any 2005), va obtenir el 1r premi per a batxillerat: Experiències matemàtiques http://iesterresdeponent.xtec.net/experiencies/index.html
Les altres cinc webs de matemàtiques premiades en edicions anteriors són: 9a edició (any 2004), 1r premi a batxillerat:Matemàtica i música amb ADN http://www.iesgiligaya.org/~rsebasti/
8a edició (any 2003), 1r premi a batxillerat: Còniques http://www.xtec.es/iesterresdeponent/comunitat/mbergada/index.html
7a edició (any 2002), 1r premi a batxillerat: Té dimensió fractal la Costa Brava? http://www.xtec.es/ieslabisbal/fractals/
6a edició (any 2001), 1r premi infantil: Quanta geometria http://www.xtec.es/ceip-pompeufabra-lloret/ciencia/
2a edició (any 1997), 1r premi absolut: La caixa de música http://www.xtec.es/centres/a8019411/caixa/index.htm
Activitats per a l'alumnat
Punt de trobada de la XTEC http://www.xtec.es/trobada/alumnes/index.htm
La formiga matemàtica http://www.pangea.org/~acte/formiga7/curs2005.htmIntercanvi matemàtic per Internet que potencia el càlcul, els problemes i la lògica, i fomenta la creativitat, la participació i l'aprenentatge cooperatiu. Aprendre d'una manera divertida, veure les matemàtiques com una eina que permet també la diversió, el joc i la comunicació.
La volta a Espanya amb les matemàtiques http://www.pangea.org/~acte/sebas/Volta%20Espanya/index.htmProjecte consistent a fer la volta a Espanya en el mínim temps possible. A cada etapa s'ha de resoldre un exercici de matemàtiques, l'organització envia successivament una clau secreta per passar a l'etapa següent. Hi ha dues categories: una per al cicle superior de primària i una per al primer cicle de secundària.
Geometria a l'escola http://www.pangea.org/~acte/sebas/figures/Activitat que proposa trobar a l'escola objectes, mobles, parts de l'edifici o qualsevol cosa que recordi a figures geomètriques (polígons, políedres, cercles...), i després dibuixar-les o fotografiar-les. L'activitat s'adreça al cicle mitjà de primària.
Competicions http://www.xtec.es/recursos/mates/competi.htm
Fem matemàtiques 2006 http://www.xtec.es/entitats/feemcat/femmates.htmProves de resolució de problemes per a alumnes de 6è de primària i 1r cicle d'ESO.
Problemes a l'esprint http://www.xtec.es/actimates/indexlinia.htmActivitat en línia de resolució de problemes de matemàtiques adreçada a equips de centre, internivells. S'organitza per a diferents nivells: cicle superior de primària, primer i segon cicle d'ESO i batxillerat.
Cangur 2006 http://www.xtec.es/cangur/cang2006/index.htmConcurs europeu de resolució de problemes de matemàtiques per a l'alumnat de secundària.
XLI Olimpíada Matemàtica http://www.xtec.es/cangur/oli2006/index.htmConcurs adreçat a alumnes de 16-18 anys que han decidit que les matemàtiques han de ser decisives en la seva especialitat.
Concurs de fotografia matemàticahttp://abeam.ensenya.com/cfoto06.htmAdreçat a l'alumnat (a partir del cicle superior de primària fins al batxillerat) i al professorat.
Concurs de relats de contingut relacionat amb les matemàtiqueshttp://www.xtec.es/cangur/cang2006/relats.htmPer a l'alumnat de segon cicle d'ESO, cicles formatius d'FP i batxillerat.
Projectes d'àmbit internacional
Premis eLearning http://www.elearningawards.eun.org/
Concurs organitzat per European Schoolnet, http://www.eun.org/portal/index-es.cfm, per recolzar l'ensenyament i l'aprenentatge a les escoles europees premiant els millors recursos, els serveis més eficients, les idees que funcionen i les solucions originals. S'adrecen a escoles de diferents nivells educatius, centres de professors, i també a iniciatives per a estudiants amb necessitats especials d'aprenentatge.
Juga a escacs a l'edu365
edu365 Primària escacs : http://www.blogger.com/
edu365 ESO escacs : http://www.xtec.net/formaciotic/presentacions/mates/procon.htm#
Joc d'escacs en línia : http://www.xtec.net/formaciotic/presentacions/mates/procon.htm#
TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ
Wiris
La calculadora Wiris és una calculadora numèrica, simbòlica, gràfica i programable, accessible des del portal edu365 (http://calculadora.edu365.com/).
Accedint a la Documentació (http://calculadora.edu365.com/manual/), teniu una guia i la pàgina de descàrrega de la versió local (http://calculadora.edu365.com/manual/html/local/index.html). És convenient accedir també al racó de la Wiris , on podeu trobar comentaris i aplicacions diverses.
Cabri
El programa Cabri-Géomètre permet treballar la geometria plana creant i manipulant figures. A continuació, teniu un exemple molt senzill que us permet moure els punts de manera que es modifiquen les figures dibuixades mantenint les seves relacions.
Per a més informació, podeu accedir a http://www.cabri.net/cabri/index-e.html i http://www.cabri.net/cabrijava/HowTo.html
El full de càlcul
El full de càlcul, que forma part de qualsevol paquet ofimàtic, permet el tractament de la informació numèrica amb força possibilitats de simulació i de resolució de problemes diversos.
La possibilitat de fer representacions gràfiques ajuda a entendre determinades propietats en situacions reals.
Eines de presentació
Qualsevol paquet ofimàtic també permet treballar la presentació de dades i informació de l'àmbit de la matemàtica. Un dels coneguts és el Power Point de l'Office, també hi ha l'homòleg en programari lliure, l'Impress de l'OpenOffice.org.
Per exemple, una presentació pot treballar la part teòrica d'una presentació de conceptes matemàtics: la circumferència.
Cal recordar que els editors de pàgines web també es converteixen en eines de presentació en xarxa.
(informació treta del blog del Toni Hortal)
divendres, 13 de juliol del 2007
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada